Illicit food: Canadian food safety regulation and informal food economy

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Illicit food: Canadian food safety regulation and informal food economy

Food economies that take place informally or ‘under the table’ can offer interesting insights into relationships that people have with their food, and with social and institutional frameworks that shape their food systems. Relying on data from 14 in-depth interviews conducted in Nova Scotia in 2013, this paper interrogates the tensions between everyday eating practices and food safety regulations. Specifically, I examine how informal economic activities related to food expose some of the (perceived) shortcomings of those regulations. The stories that the participants shared offer a glimpse into the world of meaning attached to a range of practices that exist on the margins of contemporary food and public health systems. These stories and the associated practices challenge current regulatory policies as scale-inappropriate, and criticize the industrial food system as inadequate for meeting the needs of contemporary eaters. My analysis offers a cultural studies perspective on food safety regulation and on ideological resistance embedded in informal food economies. I illustrate this with a specific example of raw milk to further probe how people engage with their food and how they navigate through the world of food safety – and more generally public health – regulations.

 

Les économies alimentaires qui se déroulent de manière informelle ou sous la table peuvent offrir des perspectives intéressantes sur les relations que les gens entretiennent avec leur nourriture, ainsi que sur les cadres sociaux et institutionnels qui façonnent leurs systèmes alimentaires. En me basant sur des données provenant de 14 entretiens approfondis réalisés en Nouvelle-Écosse en 2013, cet article interroge les tensions entre les pratiques alimentaires quotidiennes et les réglementations en matière de sécurité alimentaire. Plus précisément, j’examine comment les activités économiques informelles liées à la nourriture révèlent certaines des lacunes perçues de ces réglementations. Les récits partagés par les participants offrent un aperçu du monde de significations attachées à une gamme de pratiques qui existent en marge des systèmes alimentaires contemporains et de la santé publique. Ces récits et les pratiques associées remettent en question les politiques réglementaires actuelles comme étant inappropriées à l’échelle, et critiquent le système alimentaire industriel comme étant insuffisant pour répondre aux besoins des mangeurs contemporains. Mon analyse propose une perspective en études culturelles sur la réglementation de la sécurité alimentaire et sur la résistance idéologique intégrée dans les économies alimentaires informelles. J’illustre cela avec un exemple spécifique de lait cru pour explorer davantage comment les gens interagissent avec leur nourriture et comment ils naviguent dans le monde des réglementations en matière de sécurité alimentaire, et plus généralement de la santé publique.

 

Year of Publication: 2016
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Author: Irena Knezevic
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